Kako lahko glasujem na referendumu?

Uveljavitev škodljivega Zakona o vodah moramo preprečiti na referendumom, ki bo potekal 11. julija 2021. Ker je bil med omejevanjem pravice do referenduma leta 2013 v ustavo vpisan tudi “kvorum”, za zavrnitev škodljivega zakona na referendumu ne bo dovolj zgolj to, da bo glasov proti več kot glasov za

Proti zakonu in za vodo nas bo moralo glasovati vsaj 20% kar je kar 340 007. Če v nedeljo 11. julija ne boste mogli na volišče, izkoristi eno od alternativnih možnosti za glasovanje, ki so opisane na tej strani. Usoda vode je v naših rokah!

Referendum za pitno vodo logo

Kako lahko glasujem PROTI na referendumu za pitno vodo?

Usoda vode je v naših rokah - na referendumu glasuj proti

1. Splošno glasovanje v nedeljo 11. julija 2021

Vsi polnoletni državljani in državljanke lahko na svojem volišču v kraju stalnega prebivališča v nedeljo 11. 7. 2021 med 7:00 in 19:00 oddate svoj glas proti spornemu zakonu, ki ogroža vodo. 

Na naslov stalnega prebivališča boste prejeli vabilo oz. obvestilo, s katerim boste med drugim obveščeni o dnevu glasovanja in sedežu vašega volišča. Obvestilo boste prejeli na naslov prijavljenega stalnega prebivališča, obvestilo je zgolj informativne narave, tako da lahko glasujete tudi brez njega. Na volišču potrebujete osebni dokument za dokazovanje istovetnosti.

2. Predčasno glasovanje na volišču v torek 6., sredo 7. in četrtek 8. julija

Glasujete lahko tudi predčasno, in sicer v:

   • torek 6. 7. 2021 med 7:00 in 19:00
   • sreda 7. 7. 2021 med 7:00 in 19:00
   • četrtek 8. 7. 2021 med 7:00 in 19:00

Predčasno lahko glasujete samo na volišču, ki je na sedežu tiste volilne komisije, na območju katere ste vpisani v volilni imenik. Predhodna najava ni potrebna.

3. Glasovanje za tiste, ki boste v tujini: po pošti ali na DKP (rok za prijavo petek 25. 6. 2021)

Če boste na dan referenduma v tujini (na primer na morju, na potovanju) ali pa imate stalno prebivališče v tujini, lahko glasujete na enega izmed dveh načinov: 

   • po pošti ali
   • osebno na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije. 

V obeh primerih morate najkasneje do petka 25. 6. 2021, sporočiti, da boste glasovali iz tujine. Obvestilo o glasovanju iz tujine lahko pošljete prek portala e-uprava, v katerem označite na katerega od dveh načinov boste glasovali. 

a) Če boste glasovali po pošti, boste vpisali naslov v tujini na katerega želite prejeti volilno gradivo. Gradivo boste nato izpolnjeno poslali nazaj na naslov pristojne okrajne volilne komisije (naslov bo izpisan na povratni ovojnici, ki jo vsebuje volilno gradivo), ali pa na naslov diplomatsko-konzularnega predstavništva Republike Slovenije. 

b) Če boste glasovali na diplomatskem-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije, se morate na dan glasovanja tja odpraviti med 9. in 17. uro po lokalnem času. Tam postopek glasovanja poteka enako kot na volišču v Sloveniji (identifikacija volivca z osebnim dokumentom, podpis volivca, glasovanje z glasovnico).

c) Če boste na dan referenduma v tujini, vendar ne morate navesti točnega naslova, na katerem boste, lahko zaprosite za osebni prevzem volilnega gradiva. V tem primeru na obrazcu namesto naslova v tujini vpišete OSEBNA VROČITEV. Volilno gradivo lahko prevzamete tudi na sedežu okrajne voilne komisije, kjer potrebujete podatke: ime, priimek, EMŠO, telefonska številka in e-mail.

Povezavi za oddajo vloge sta dostopni s klikom na enega od spodnjih gumbov – ločeno za oddajo vloge z digitalnim potrdilom in brez digitalnega potrdila.

4. Glasovanje na domu (rok za prijavo sreda 7. julij 2021)

Glasovanje na domu je namenjeno volivcem, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču. Glasujejo lahko pred volilnim odborom na svojem domu. Namero o glasovanju na domu volivec sporoči okrajni volilni komisiji na območju katere ima stalno prebivališče, in sicer najkasneje 3 dni pred dnevom glasovanja (najkasneje sreda 7. 7. 2021, do 24. ure).

Vlogo za glasovanje na domu lahko volivec odda preko portala e-Uprava, ki omogoča oddajo vloge z digitalnim potrdilom in brez digitalnega potrdila, ki sta dostopni s klikom na spodanja gumba.

5. Glasovanje v Sloveniji za tiste, ki imajo stalno prebivališče v tujini – izseljenci (rok za prijavo sreda 7.  julij)

Če boste na dan glasovanja v Sloveniji, a imate stalno prebivališče prijavljeno v tujini, boste na dan glasovanja, ki je v nedeljo 11. 7. 2021, lahko glasovali na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije (upravne enote) oz. na t. i. volišču »OMNIA«. Da vam bo to glasovanje omogočeno, morate najkasneje do vključno srede 7. 7. 2021 oddati vlogo za takšno glasovanje. To storite prek portala e-Uprava (omogočena je oddaja vloge z digitalnim potrdilom in brez digitalnega potrdila).

Povezavi za oddajo vloge sta dostopni na spodajih gumbih, ločeno za oddajo vloge z in brez digitalnega potrdila.

6. Glasovanje po pošti za invalide ter prebivajoče v bolnišnicah, socialnovarstvenih zavodih za institucionalno varstvo, priporu in zavodih za prestajanje kazni (prijava do srede 30. junija)

Če želite glasovati iz bolnišnice, socialnovarstvenega zavoda za institucionalno varstvo, pripora ali zavoda za prestajanje kazni, lahko glasujete po pošti. To namero morate najkasneje do vključno srede 30. 6. 2021 sporočiti okrajni volilni komisiji. To storite prek portala e-Uprava (omogočena je oddaja vloge z digitalnim potrdilom in brez digitalnega potrdila). Povezavi za oddajo vloge sta dostopni spodaj (ločeni za oddajo vloge z in brez digitalnega potrdila). Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi, če predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida. 

7. Glasovanje na referendumsko nedeljo izven okraja stalnega prebivališča na volišču “OMNIA” (rok za prijavo sreda 7. julij)

Če želite na dan glasovanja, ki je v nedeljo 11. 7. 2021, svoj glas oddati izven okraja stalnega prebivališča, morate o svoji nameri obvestiti volilno komisijo na območju katere imate stalno prebivališče. To storite najkasneje do vključno srede 7. 7. 2021, in sicer tako, da oddate vlogo za takšno glasovanje. V njej izberete okraj, v katerem želite glasovati. Glasovali boste lahko na t. i. volišču »OMNIA«. To storite prek portala e-Uprava (omogočena je oddaja vloge z digitalnim potrdilom in brez digitalnega potrdila). 

Vlogo za glasovanje na domu lahko volivec odda preko portala e-Uprava, ki omogoča oddajo vloge z digitalnim potrdilom in brez digitalnega potrdila, ki sta dostopni s klikom na spodanja gumba.

Kontaktiraj nas. Angažiraj se.

Za zaščito vode moramo zbrati 40 000 overjenih podpisov za referendum. To je velika naloga v kateri bo štel prav vsak glas in prav vsaka pomoč, zato stopite v stik z nami in se angažirajte  – usoda vode je v naših rokah.

j

Oddaj podpis

Pridruži se: Postani prostovoljec

Piši nam: zdravapitnavodazavse@gmail.com.

Izdelava spletne strani: Inštitut 8. marec.